Látásromlás és makula degeneráció 50 felett
Az időskori makula degeneráció az 1980-as évekig igen ritka volt. Az elmúlt évtizedekben 1000%-os növekedést mutatott, melynek egyértelműen a nyugati civilizáció hatásai okolhatók. Ez a betegség az életkor előreheladásával nő, míg az 55-64 évesek 12,2 % addig a 70 év felettiek 29,7 % érintett. Látásunk romlásában már beletörődtünk, szemüveget viselünk és elfogadtuk, hogy időről időre erőssebbre kell cserélni a lencsét.
Mit tehetünk ellene?
A makula, vagy más néven sárgafolt a szem látóideghártyájának egy ujjbegynyi területe, mely az éleslátásért felelős. Ez az a része a retinának, melynek köszönhetően jól látjuk a betűket, képeket vagy arcokat. A retinán található sárgafoltban (macula) élettanilag nagy koncentrációban van jelen lutein és a zeaxantin. Számos kutatás bebizonyította az elfogyasztott lutein mennyisége és a sárgafoltban (macula) található luteinmennyiség közötti kapcsolatot. Kutatások azt is megmutatták, hogy a makula pigmentálásának növelése csökkenti az időskori látásromlás és a maculadeneráció esélyeit. Ezek okozzák a leggyakoribb szembetegségeket és a látásvesztést.
A lutein a zeaxantinnal együtt szűrőt alkot a recehártya azon részén, amely a részletes
látásért felelős, meggátolva a kék fényt és az erős fény által okozott homályosságot,
ezáltal növelve a szem ellenállóképességét az erős fényekkel szemben. Ez különösen
fontos, ha szemünk intenzív fénynek van kitéve, például napsütésnek, villanó
fényeknek vagy vakító fényszóróknak az éjszaka során. Az elvégzett vizsgálatok
alapján azt is megállapították, hogy a lutein további egészségügyi előnyöket biztosít a
bőr számára is.
A lutien és a zeaxantin javítani képes a retina működését, javítja a látás élességét, így az egyén sokkal jobban képes látni a színeket és a formákat is.
Luteinben és zeaxantinban gazdag táplálékok a zöld leveles zöldségek, mint például a kelkáposzta, a spenót és brokkoli. További karotinoidforrások: borsó, sárgarépa, tojás és kukorica napi fogyasztása vagy megfelelő étrendkiegészítő hatásos lehet a problémára.
Van még néhány fontos hatóanyag, amelyek javítják a látást. Az első kutatást, mely a
fekete bodza kivonat (antocianin) látásra gyakorolt hatását vizsgálta egy francia kutató végezte a Királyi Légierő pilótáinak a közreműködésével a II. Világháborúban. A bodza-kivonat adása azt eredményezte, hogy javult az éjszakai látás erőssége, gyorsabb lett a sötéthez való alkalmazkodás és gyorsabban helyreállt az éleslátás vakító fény után. A későbbi tanulmányok ezt igazolták is.
Az astaxanthin, ami a pelikánok és a lazac színét is adja javítja a szem működését, fontos a sugártest regenerációjához, így csökkentve a szemfáradtságot, amelyet minden nap jelentősen megtapasztalhatunk a monitorok, a nem megfelelő világítás, a környezetszennyezés, az UV-sugárzás, valamint az esetleges látási rendellenességek következtében. Javíthatja a szem alkalmazkodó vagy fókuszváltási érzékenységét.
Több klinikai vizsgálat is igazolta, hogy az emelkedett vér lutein- és zeaxantin szintjének emelése csökkenti a szürkehályog kockázatát is.
Mivel a lutein és a zeaxantin átjuthat a vér-agy gáton, és felhalmozódhatnak az agyban, bevitelük várhatóan gátolja az agyi betegségek kialakulását és javítja a kognitív funkciókat.
Például egy egészséges nők körében végzett randomizált kettős-vak, placebo- kontrollos vizsgálat kimutatta, hogy az étrendi lutein a bőr fényvédő képességének mutatója, a minimális erythema dózis jelentős növekedését eredményezte
Mit tehetünk még szemünk egészségének védelme érdekében?
Az alkoholfogyasztás és a dohányzás sokat ront a szembetegségek kialakulása esetén is, sajnos a felszabadult szabad gyökök, melyeket az emberi szervezetben az oxidatív stressz kialakulását okozzák számtalan betegségért felelnek. Ezért célszerű kerülni a dohányzást és csökkenteni az alkohol fogyasztását.